Κλήτευση στον Τραμπ να καταθέσει σε έρευνα για απάτη

Νέοι μπελάδες για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς δικαστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να τον καλέσει να καταθέσει σε έρευνα για εγκλήματα απάτης.

Η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς θέλει να ανακρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ για τις επιχειρηματικές του πρακτικές στο πλαίσιο έρευνας, σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται δύο ανθρώπους που έχουν γνώσει της υπόθεσης.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση, που έρχεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη παράλληλη εγκληματική έρευνα για τον πρώην πρόεδρο.

Εάν στην έρευνα της η Τζέιμς βρει παρατυπίες θα μπορούσε να καταθέσει μήνυση κατά του Τραμπ, αλλά όχι να του αποδώσει κατηγορίες.

Το αίτημά της έρχεται την ώρα που ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς (από το ίδιο γραφείο με την Τζέιμς) συνεχίζει τις έρευνές του ώστε να διαπιστώσει εάν ο Τραμπ ή η οικογενειακή επιχείρηση (Trump Organization) έχουν συμμετοχή σε υπόθεση απάτης, υποβάλλοντας σκοπίμως ψεύτικες αντικειμενικές αξίες για να εξασφαλίζει χρηματοδότηση από πιθανούς δανειστές. Ο Δημοκρατικός Βανς δεν επιθυμεί να επανεκλεγεί στο αξίωμά του και αποχωρεί από τη θέση του στο τέλος του έτους. Θα τον διαδεχθεί ο Άλβιν Μπραγκ, πρώην ομοσπονδιακός κατήγορος.

Από τη στιγμή που οι δύο έρευνες έχουν ομοιότητες, τόσο η Τζέιμς όσο και ο Βανς επικεντρώνονται στο εάν ο Τραμπ «φούσκωσε» τις αντικειμενικές αξίες για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και τα γραφεία τους συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρνηθεί να καθίσει στην ανακριτική καρέκλα, ενώ αναμένεται να ζητήσει από κάποιον δικαστή να απορρίψει την κλήτευση. Οι δικηγόροι του Τραμπ αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν ότι ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του στην άλλη εγκληματική έρευνα, παραβιάζοντας συνταγματικά δικαιώματά του. Η «σιωπή» του πρώην προέδρου, πάντως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του στην νομική διαδικασία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ισχυριστεί ότι και οι δύο έρευνες, τόσο η εγκληματική όσο και η πολιτική, είναι κατευθυνόμενο «κυνήγι μαγισσών» και έχει αρνηθεί ενδεχόμενες παρανομίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί